3-D hout bewerken

54 jaar geleden is onderstaande vogel tijdens de lesuren houtbewerking in de eerste klas van de HTS door mij vervaardigd.

Na jaren vond ik hem op zolder terug en het leek me leuk om het het bewerken van hout weer eens op te pakken wat resulteerde in de mestkever daaronder en wat later de African masks. Wie weet wat er nog meer volgt…

vogels2

Roerdomp, uitgevoerd in perenhout en 42 cm hoog. ‘k Kan me nog wel herinneren dat het een hele klus was om er voor te zorgen dat hij niet doormidden brak.

stippellijn

scarabee 2

De scarabee werd in de Egyptische mythologie als een heilig dier beschouwd. De Egyptenaren dachten dat de kevers spontaan uit mestballen ontstonden, omdat men toen nog niet wist dat de kever eieren legt in de mest en dat de larve in de mestbal verpopt en uitkomt. De mestballen, die door de kevers worden gemaakt en voortgerold, werden vanwege de ronde vorm, ook in verband gebracht met de zon, en hierdoor met Chepri de God van de opgaande zon, die als het ware iedere dag een nieuwe zon schiep.

Klik hier voor een uitvergroting

Materiaal: perenhout.
Gereedschap: zaag, rasp/vijlen, beitels, gutsen, freesmachientje, schuurpapier, acrylverf, boenwas.
Lengte: 12 cm.
stippellijn

maskers

Maskers zijn al in de vroegste geschiedenis van de mensheid gebruikt, waarschijnlijk vanuit de behoefte om een magische of religieuze beleving te koppelen aan de dagelijkse behoeften. De oudste bewijzen voor het gebruik van maskers dateren uit de steentijd. Op rotstekeningen uit deze periode zijn jagers met maskers in de vorm van een dierenhoofd afgebeeld. De primitieve mens gebruikte waarschijnlijk rituelen met maskers om de kans op jachtsucces te vergroten.

Klik hier voor een uitvergroting.

Materiaal: perenhout.
Gereedschap: zaag, rasp/vijlen, beitels, gutsen, freesmachientje, schuurpapier, acrylverf, boenwas.
Hoogte: 25 cm.