3-D hout bewerken

In 1965 is onderstaande vogel tijdens de lesuren houtbewerking in de eerste klas van de HTS door hem vervaardigd.

Na jaren vond hij het op zolder terug en het leek hem leuk om het het bewerken van hout weer eens op te pakken wat resulteerde in de mestkever daaronder en wat later de African masks. Wie weet wat er nog meer volgt…

vogels2

Roerdomp, uitgevoerd in perenhout en 42 cm hoog. Hij kan zich nog wel herinneren dat het een hele klus was om er voor te zorgen dat het niet doormidden brak.

stippellijn

scarabee 2

De scarabee werd in de Egyptische mythologie als een heilig dier beschouwd. De Egyptenaren dachten dat de kevers spontaan uit mestballen ontstonden, omdat men toen nog niet wist dat de kever eieren legt in de mest en dat de larve in de mestbal verpopt en uitkomt. De mestballen, die door de kevers worden gemaakt en voortgerold, werden vanwege de ronde vorm, ook in verband gebracht met de zon, en hierdoor met Chepri de God van de opgaande zon, die als het ware iedere dag een nieuwe zon schiep. (2015)

Klik hier voor een uitvergroting

Materiaal: perenhout.
Gereedschap: zaag, rasp/vijlen, beitels, gutsen, freesmachientje, schuurpapier, acrylverf, boenwas.
Lengte: 12 cm.
stippellijn

maskers

Maskers zijn al in de vroegste geschiedenis van de mensheid gebruikt, waarschijnlijk vanuit de behoefte om een magische of religieuze beleving te koppelen aan de dagelijkse behoeften. De oudste bewijzen voor het gebruik van maskers dateren uit de steentijd. Op rotstekeningen uit deze periode zijn jagers met maskers in de vorm van een dierenhoofd afgebeeld. De primitieve mens gebruikte waarschijnlijk rituelen met maskers om de kans op jachtsucces te vergroten. (2017)

Klik hier voor een uitvergroting.

Materiaal: perenhout.
Gereedschap: zaag, rasp/vijlen, beitels, gutsen, freesmachientje, schuurpapier, acrylverf, boenwas.
Hoogte: 25 cm.

stippellijn

Ook werd door hem voor de geboorte van de eerste dochter (1976) Sneeuwwitje en de zeven dwergen gefiguurzaagd en later een heus poppenhuis met verlichting getimmerd.asdf

Er volgden grotere projecten  zoals het maken van een grenen salontafel en het ver- (om)bouwen van kasten en zelfs een ontwerp en uitvoering in Jugendstill voor het hoofdeinde van het ouderlijk bed. Het ontwerpen en maken van de eettafels en bijzettafels in de stijl van de Bauhaustraditie. Jugendstill en Bauhaus, kunststromingen uit het begin van de vorige eeuw hadden al een aantal jaren zijn aandacht. (1985)

q

Er volgden nog verschillende opdrachten en uiteindelijk werd ook voor de kleinkinderen een aantal Disney figuren in hout uitgevoerd. (2000)

stippellijnasdstippellijn